Kuşadası’nda yaşayan Aydın Gaşağı (Tülüşah) bitkisi görüntüsü ile büyülüyor

Doğal zenginliklerimiz içinde önem arz eden Kuşadası’nda yaşayan Aydın Gaşağı (Tülüşah) bitkisi, toprak seviyesinde çimlenerek 3 metreye varan boyuyla altın sarısı renkleriyle çiçek açarak, doğada renk gösterisi yapmaya başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Kuşadasında yaşayan endemik ve nesli tehlike altında olan Aydın Gaşağı (Tülüşah) bitkisi koruma altına alınmış olup, koruma, araştırma ve geliştirme çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi ve Bakanlığımız 4. Bölge Müdürlüğü Aydın Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Latince adını Samson dağlarının antik çağlardaki adından alan Rhaponticoides mykale – Aydın Gaşağı (Tülüşah) bitkisi, IUCN, Kırmızı Listede (Red Data Book) Çok Tehlikede (CR) kategorisinde yer almaktadır. Bilim dünyasına ilk kez 1978 yılında Kuşadası’ndan toplanan örneklerle tanıtılmıştır.
Bu kapsamda Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Doç.Dr. Özkan Eren, Doç. Dr. Yelda Emek ‘den oluşan uzman ekibin Kuşadası çevresinde yaptıkları çalışmalarla, Aydın Şube Müdürlüğü, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediye Başkanlığı, Muhtarlıklar, EKODOSD ve sivil oluşumların işbirliği ile beş yıllık bir süreyi kapsayan koruma çalışmaları için hazırlanan “Aydın Gaşağı Tür Eylem Planı 2018-2022” kitap halinde basımı yapılmıştır.
Aydın Gaşağı’nın yeryüzündeki son doğal bireylerinin yaşadığı Yaylaköy’ de 2,5 dönüm alan Kuşadası Belediyesi tarafından tel çit ile çevrilerek Aydın Gaşağı (Tülüşah) Deneme Parseli olarak koruma alanı olarak ayrılmıştır.
Aydın Gaşağı (Tülüşah) bitkisini korumak, geliştirmek, tanıtarak gelecek nesillere aktarmak eylem planının ana hedefidir.